Færre tilsætningsstoffer i økologi
Et vigtigt princip i økologien er at skabe rene fødevarer med naturlig holdbarhed, kvalitet og farve. Derfor indeholder Ø-mærkede fødevarer generelt færre tilsætningsstoffer end ikke-økologiske fødevarer. I de økologiske fødevarer er det kun tilladt at anvende 56 af de i alt 411 forskellige tilsætningsstoffer, som den europæiske fødevareindustri må bruge.
De tilsætningsstoffer, som må anvendes i økologiske produkter, er typisk udvundet af naturlige råvarer og må kun bruges, hvis det er nødvendigt. Det kan fx være guargummi (E412), der findes i ketchup, saucer og dressinger for at give konsistens.
Økologiske varer indeholder ikke kunstig farve eller sødestoffer som fx aspartam, sorbitol og natriumcyclamat. Der er tre farvestoffer, som er tilladt til økologiske fødevarer, men de må kun bruges til hhv. ost og spiselig osteskorpe. Ingen farvestoffer er tilladt til økologisk slik. Derudover har danske økologer besluttet ikke at tilsætte nitrit i fx kødpålæg, selvom det er tilladt ift. til den europæiske økologilovgivning.
Når du spiser økologiske æg, kan du opleve, at blommerne i æggene har varierende farve. Det skyldes årstidernes skiften, og at økologiske ægproducenter ikke tilsætter farve i hønsenes foder.
Du kan læse mere om lovgivning og regler hos Fødevarestyrelsen.
Der er få tilsætningstoffer tillladt i den økologiske fødevarerproduktion. Listen over disse fremgår af følgende "Bilag VIII" i Økologi-Gennemførelsesforordningen.
Vær opmærksom på, at der i Danmark er indgået en række brancheaftaler, som udelukker enkelte af EU tilladte tilsætningsstoffer inden for den økologiske fødevareproduktion.