Økologi og biodiversitet

Formålet med økologisk landbrug er at producere fødevarer med minimal belastning af miljø, klima og natur.

En hvid sommerfugl lander på en gul blomst omgivet af frodig grøn natur

 

Økologiske marker huser op mod 30 pct. flere vilde dyr og planter end konventionelle. Den højere artsrigdom og stærkere biodiversitet skyldes blandt andet fraværet af syntetiske pesticider og kunstgødning. Økologien forpligter sig til at bevare naturen og genopbygge den tabte natur.

De økologiske landbrugere anvender ikke pesticider til at bekæmpe skadedyr, svampeangreb eller ukrudt. Det er heller ikke tilladt at bruge kunstgødning på økologiske marker. Økologerne forsøger i stedet at skabe en balance i marken ved at få insekter, dyr og planter til at arbejde sammen. Det kan fx være ved at plante andre planter i bunden af afgrøderne eller bruge nyttige insekter, der kan spise de skadedyr, der ødelægger afgrøderne.

Derudover bidrager det økologiske kvæg også til biodiversiteten, for dets kokasser både gøder jorden og skaber bosted for biller og andet småkravl, der igen tiltrækker fugle, som er føde for større dyr.

Ud over effekten for biodiversiteten over jorden har økologisk landbrug en positiv effekt på jordens frugtbarhed og sundhed. Ved at lade markerne hvile og blive grønne i nogle perioder, kan planterester og andre organiske materialer blive nedbrudt af mikroorganismer i jorden. Det er med til at skabe en sund jord med en høj biodiversitet af mikroorganismer og regnorme, som er med til at holde jorden frugtbar.

 

Her kan du læse meget mere om økologi og biodiversitet (linket åbner et nyt website):

Læs også