Det røde Ø og EU's økologimærke
Det røde Ø og EU's økologimærke er forbrugerens garanti for ansvarlig økologisk produktion.
Det røde Ø
Økologiens succes i Danmark kan i høj grad tilskrives, at vi, som de første i verden, fik et statskontrolleret økologimærke i 1990. Det er det mærke, som mere end 98 pct. af danskerne kender som det røde Ø.
Ø-mærket er forbrugernes garanti for, at de økologiske varer er produceret ansvarligt under økologilovgivningen. Det gør Ø-mærket til et af de absolut stærkeste mærker i Danmark.
Virksomheder, der producerer økologiske produkter, kan frivilligt sætte mærket på deres varer, når de er produceret under økologikontrollen i Danmark.
Der findes to forskellige røde ø-mærker. Det ene mærke er det, som typisk findes på de enkelte økologiske varer og deres emballager. Det grafiske røde ø-mærke er i det tilfælde ledsaget af teksten: Statskontrolleret økologisk.
Det andet røde Ø kaldes for markedsføringsmærket og anvendes typisk i dagligvarehandlen som skilte eller hyldeforkanter. Mærket har ikke en ledsagende tekst.
Hvis du vil vide mere om, hvordan du får mærket eller anvender det, skal du kontakte Fødevarestyrelsen.
EU's økologimærke
Fra juli 2010 blev EU's økologimærke obligatorisk for alle præ-emballerede økologiske fødevarer inden for Den Europæiske Union. Økologimærket må også anvendes frivilligt til ikke-præemballerede økologiske varer, der er produceret indenfor EU, eller andre økologiske varer, der er importeret fra tredjelande.
Når en fødevare er mærket med EU's økologimærke, viser det, at varen er økologisk og er produceret samt kontrolleret efter retningslinjerne i EU's økologiforordning.