Forbrug og areal
Danskerne har rekord i økologisk forbrug, mens vores økologiske landbrugsareal reduceres.
Det økologiske forbrug
Ingen andre i verden køber så mange økologiske varer pr. indbygger som danskerne. Det økologiske fødevaresalg udgør en samlet omsætning på 15,5 mia. kr. i både de fysiske dagligvarebutikker og onlinebutikkerne. Økologisk Landsforening har en målsætning om, at 25 pct. af de fødevarer, som danskerne køber i 2030, er økologiske.
De økologiske varer vi køber flest af er plantebaserede drikkevarer, citroner og bananer. Økologisk frugt og grønt er den største varegruppe i dagligvarehandlen, hvor den udgør mere end en tredjedel af den økologiske omsætning.
Også danske restauranter, caféer og kantiner bruger meget økologi. Mere end 3400 professionelle køkkener har Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv eller guld. Salget af økologiske fødevarer til foodservice er i vækst. Det er nemlig i det professionelle segment, at der er grobund for at udbrede økologien og dens positive effekter for at skabe et mere bæredygtigt måltid ved fx at minimere madspild og skabe grønnere menuer.
I 2023 øgede økologien sin flotte markedsandel til 14 pct. i foodservice.
Det økologiske landbrugsareal
Det økologiske landbrugsareal faldt i 2023 til 303.563 ha ift. 310.001 i 2022. Et fald på ca. 2 pct. Samlet set udgjorde det økologiske landbrugsareal ved Landbrugsstyrelsens opgørelse pr. 31. maj 2024 11,4 pct. af det samlede landbrugsareal i Danmark.
Antallet af økologiske bedrifter, der har eller havde søgt om økologisk autorisation faldt tilsvarende til 3.960 i 2023 mod 4.095 i 2022.
Det var specielt produktionen af økologiske slagtekyllinger, som havde et fald på 63 pct. og økologiske smågrise, der havde et fald på 11 pct, der blev reduceret i 2023. Men også mælkeproduktionen blev ramt. Reduktionerne i produktioner skete på flere måder. Nogle bedrifter blev taget helt ud af drift, andre blev tilbagelagt til konventionelt landbrug, og andre igen blev solgt til naboer, som omlagde til konventionel drift.