Rene fødevarer
Når du køber økologisk mad, får du fødevarer uden syntetisk kemi og tilsætningsstoffer. Samtidig med at du passer på dig selv med rene fødevarer, passer du også på vores fælles miljø, drikkevandet og skaber bedre dyrevelfærd og mere liv i og omkring markerne.
Økologi er rene fødevarer fordi:
- Økologiske fødevarer er ikke sprøjtet med syntetiske pesticider. DTU undersøger løbende fødevarer for rester af pesticider og finder hvert år rester af i omkring to tredjedele af ikke-økologisk frugt og en tredjedel af ikke-økologiske grøntsager – stoffer, som ikke findes i økologiske fødevarer.
- Økologi har et vigtigt princip om at skabe rene fødevarer med naturlig holdbarhed, smag og farve. Derfor er Ø-mærkede fødevarer ikke tilsat kunstige farvestoffer, aromaer, konserverings- eller sødemidler. Dansk detailhandel har desuden en aftale om ikke at sælge økologisk pålæg og andre kødprodukter med nitrit.
- Økologiske grøntsager indeholder gennemsnitligt mere tørstof og mindre vand, fordi de vokser langsommere, og det er i tørstoffet, smagen sidder.
- Fedtsyresammensætningen i økologisk mælk og kød er anderledes end i konventionel mælk og kød, fordi økologiske køer er på græs. Der er mindre mættet fedt og mere umættet fedt i økologiske mælkeprodukter og kød.
- I økologisk produktion er gensplejsning ikke tilladt. Det gælder frø og planter til fødevarer såvel som dyrefoder. Forsigtighed er et af de grundlæggende principper for økologisk produktion.
Læs mere om hvorfor du skal vælge økologi.