Økologi er en del af løsningen

På baggrund af de effekter som økologien har på vores landbrug, klima og miljø, har Økologisk Landsforening udarbejdet en let og forståelig økologipolitik.

To unge kvinder står i en mark og plukker økologisk grønkål iført "I LOVE ØKO"-trøjer med en traktor i baggrunden.

Økologi er en vigtig del af løsningen for et mere bæredygtigt og grønt fødevareerhverv.

  • Omlægning til økologi er et af de tiltag, der skal nedbringe landbrugets klimaaftryk med 55 – 65% i 2030 i forhold til udledningen i 1990.
  • Omlægning til økologi beskytter drikkevandet mod pesticider.
  • At vælge økologiske fødevarer er den største sikkerhed for at undgå pesticidrester i maden.
  • Omlægning til økologi øger biodiversiteten i agerlandet med 30%.
  • Omlægning til økologi har et lavere kvælstoftab til vandmiljøet
  • Omlægning til økologi reducerer risikoen for udvikling af antibiotikaresistente bakterier. Forbruget af antibiotika i økologisk griseproduktion er op til 20 gange lavere end i ikke økologisk produktion.
  • Omlægning til økologi er med til at sikre opfyldelsen af landbrugets klimaaftale og sprøjtemiddelstrategien 2022 – 2026.

Når vi oversætter de syv punkter og formulerer en samlet økologipolitik, er det helt centralt at få frem, at økologien baserer sig på en helhedstænkning, der tager mange samtidige hensyn. Helheden er ikke så let at forstå som enkle svar på isolerede problemer, men vi tror på styrken i at løse verdens kriser med fokus på deres gensidige indvirkning på hinanden.

Det betyder også, at vi kæmper for, at klimakrisen løses i sammenhæng med – og ikke på bekostning af – andre af vores planets kriser: Biodiversitet, vandmiljø, dyrevelfærd og sundhed.

Derfor er det også helt afgørende at vores samlede økologipolitik tager hensyn til helheden. Vores opgave er at vise omverdenen, hvad økologiens styrker er. Det gør vi ved at sikre de bedste betingelser for, at økologien og vores madsystem fortsætter med at udvikle sig i en bæredygtig retning.


Kontakt politisk team

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Politik, Talspersoner

Sybille Kyed

Kommunikationskonsulent og projektleder, Kommunikation, Presse

Simon Møbjerg Sørensen