Efterspørgselsdrevet innovation for bedre kvalitet på okse- og lammekød
Efterspørgselsdrevet innovation for øget kvalitet på okse- og lammekød er et treårigt Interreg Øresund-Kattegat-Skagerak (ØKS) EU-medfinansieret projekt med deltagere fra Sverige og Danmark. Agroväst Livsmedel AB i Sverige, leder projektet. Projektet har til formål at skabe bedre vilkår for produktionen af oksekød og lammekød og gennemføres i tværfagligt samarbejde mellem partnere inden for forskning, landbrug og virksomheder i kødbranchen. Projektet fokuserer på at øge bevidstheden om god spisekvalitet og etisk kvalitet i værdikæderne fra produktion til forbruger.
Projektet er relevant, da forbrugernes krav og efterspørgsel på kød ændrer sig i retning mod et lavere forbrug af kød af højere kvalitet. Forbrugerne stiller i stigende grad høje krav til kødet i form af større produktvariation og forbedret spisekvalitet, samtidig med, at der er øget fokus på dyrevelfærd, klimabelastning, madspild og etik i hele produktionsprocessen. Den ændrede efterspørgsel kræver ændringer i råvareproduktionen (f.eks. stud, græskalv, naturkød, kød fra malkekvæg med høj sporbarhed) og nye etiske slagtemetoder og forarbejdningsprocesser. Da produktionstiden for oksekød i sagens natur strækker sig over flere år, kræves der en vedvarende og fælles indsats for at ændre produktion og forbrug. Det giver anledning til nye samarbejds- og forretningsrelationer i værdikæden, helt frem til dialogen med slutbrugeren. Dette er der netop fokus på i projektet Efterspørgselsdrevet innovation for øget kvalitet på okse- og lammekød.
Projektet omfatter bl.a. følgende fokusområder:
- Forslag til en ny betalingsmodel med prisdifferentiering og forskellige kvaliteter
- Øget udvælgelse og sortering af forskellige kvaliteter
- Etablering af ”best practice” i den primære produktion og forarbejdningen, der hæver spisekvaliteten
- Øget viden om, hvordan spisekvalitet defineres i detail (slagtere og delikatesseafdelinger)
- Øget viden om, hvordan spisekvalitet defineres af forbrugere
Projektpartnere
Projektet ledes af AgroVäst Livsmedel AB, Sverige, og gennemføres af 10 projektpartnere, som repræsenterer erhverv og forskning, og som samarbejder om at opnå målene.
Fra Danmark deltager:
- Økologisk Landsforening
- Aarhus Universitet (AU)
- Institut for Virksomhedsledelse (MAPP)
- Institut for Fødevarevidenskab (FOOD)
- SEGES
Fra Sverige deltager:
- AgroVäst Livsmedel AB (Projektleder for det samlede projekt)
- Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
- RISE, Research Institutes of Sweden
- Svenskt kött i Sverige AB
- Svenska Köttföretagen AB
Artikler
- Afsætning af økologisk okse- og lammekød skal styrkes. Af Julie Henriksen, 28 september 2018.
- Der er behov for ny model for afregning af oksekød. Af Jakob Brandt, 2. november 2018.
- Lokale fødevarer betyder mest i Sverige og Norge, magasinet Kødkvæg, maj 2019
- Mængden af fedt afgør smagen, magasinet Kødkvæg, marts 2019
- Smagen af bøf er svær at ændre, magasinet Køskvæg, marts 2019
- Små film lærer svenskerne om kød, magasinet Kødkvæg, maj 2019
- Nogle danskere vil skåne dyrene for transport (bilag11)
- Skjult gevinst ved opdræt af stude (bilag12)
- Derfor er dyrevelfærd en svær salgsparameter (Bilag6)
- Interessen for naturkød vokser, men… (Bilag 5)
Oplæg og materialer fra temadage om naturkød
- Præsentation: Birgitte Jørgesen Økologisk Landsforening
- Præsentation: Erik Andersen Kødproduktion og økonomi
- Præsentation: Gert Secher Tamaco
- Præsentation: Kvæg, klimaogbiodiversitet_150819_juch
- Præsentation: Margrethe Therkildsen Opnå den gode spisekvalitet
- Præsentation: ØL_styrk_kommunikation_150819_JCH
- Folder: Økologisk Naturkød - nye græsgange for din indtjening
- Folder: Økologisk Malkekvæg - klimavenligt kød til professionelle
- Poster: Økologisk Malkekvæg - leverandør af mere end du tror
Arrangementer
- FoodExpo 2018, MesseCenter Herning, 18. - 20. marts 2018
- Food Festival, Århus, 7. – 9. september 2018
- Konference i Moderne Naturforvaltning 27 september 2018, Silkeborg
- Seminar og workshop med temaet ”Hvordan opnår vi en højere og bedre kødkvalitet på okse- og lammekød?”, 24 Oktober 2018, Århus. Arrangement for alle interessenter i værdikæden for afsætning af okse- og lammekød (producenter, slagterier, grossister, forbrugere, køkkener).
- Slutkonference. 1. seminar er: Digitalisering af kødværdikæden – muligheder og udfordringer. 2. seminar er: Hvordan kan vi imødekomme kundernes efterspørgsel? Om forbrugernes syn på okse- og lammekødskvalitet. Hent oplæg her.
”Hvordan opnår vi en højere og bedre kødkvalitet på okse- og lammekød?”
Film
Efterspørgselsdrevet innovation
Øget afsætning af oksekød produceret på en bæredygtig måde med fokus på mérværdier som dyrevelfærd, biodiversitet og klima, kræver at forbrugerne ved hvad de har af muligheder, når de vælger at købe oksekød. Denne video giver et hurtigt indblik i de udfordringer og muligheder der er forbundet med at øge afsætningen af oksekød i Skandinavien.
Kød med omtanke
Klima, økologi og dyrevelfærd. Økologisk naturkvæg tilbyder alle tre værdier
Kød med merværdi
En historie om naturkvægs vej til restauranterne
Projektperiode
2016 - 2020
Projektstøtte
Økologisk Landsforenings arbejde i projektet er finansieret af EU, Interreg og Region Midtjylland