Økologiske grise lever mere naturlige liv
Økologisk griseproduktion er kendetegnet ved, at søer og smågrise lever udendørs.
I økologisk griseproduktion får både moderdyr og smågrise motion, frisk luft og mulighed for at rode i jorden, bade i mudder, og hvad der ellers hører til naturlig griseadfærd. Derudover har smågrisene mulighed for at die længere hos soen. Alt det er årsag til, at brugen af medicin som fx antibiotika er meget lav i økologisk griseproduktion.
Alle økologiske pattegrise bliver født i hytter på marken. Her går de indtil fravænning ved ca. seks ugers alderen - nogle landmænd venter med at fravænne pattegrisene til den naturlige fravænningsalder, som er, når smågrisene er 10-12 uger. Herefter kommer grisene på stald, hvor der er adgang til et udeareal med fast gulv og frisk luft. Her går grisene, indtil de skal slagtes i en alder af ca. seks måneder.
En økologisk gris på ml. 85 og 110 kg. skal have min. 2,3 kvm plads til sin rådighed, hvoraf 1 kvm skal være udendørs. En konventionel gris i samme vægtklasse har krav på 0,65 kvm uden krav om adgang til udearealer.
Økologisk griseproduktion udgør få procent af den samlede danske griseproduktion, og salget af økologisk grisekød i detailhandlen udgør ca. 4,1 procent (2023), viser shopperdata fra Kauza.