Fælles kakao-kurs brød ond spiral

IMG 8898
Min butik giver mig nu en daglig indkomst, som blandt andet gør det muligt for mig at betale for at sende mine børn i en god skole.
- Kobusinge Florence

For nogle år siden var Kobusinge Florence fanget i en spiral. En spiral, der fastholdt hende og mange andre kvinder og deres familier i den vestugandiske landsby Bulireya i fattigdom.

Dengang som nu var kakao den vigtigste afgrøde for hendes familielandbrug. Tidligere solgte de enkelte landbrug kakaoen til individuelle købere på uformelle kontrakter, hvor hver køber forlods tilbød priser på 1,4-1,6 dollars per kilo. Selv om priserne kunne stige hen over de to årlige høstsæsoner, fik landbrugene ikke mere for deres kakao. Køberne tilbød også lån med en rente på 15 procent. Den lave pris og høje renter påvirkede naturligvis Kobusinge Florences indkomst.

”De få penge, jeg tjente, blev brugt til at købe mad og at dække andre simple behov. Der var intet tilbage til skolepenge og til at forbedre vores bolig,” fortæller den vestugandiske kvinde, der i dag er 37 år og har tre børn.

Merpris og mikrolån

I 2015 blev Kobusinge Florence sammen med andre kvinder fra lokalsamfundet undervist i, hvor vigtig kollektiv markedsføring er. Det skete via udviklingsprogrammet ESFROMA. Bagefter skabte de på basis af en landbrugsgruppe støttet af Økologisk Landsforening et kooperativ: Kaghema Farmers' Cooperative Group, hvor en fælles motorcykel nu samler deres økologisk dyrkede kakao i puljer på op til syv tons. De langt større mængder kan de nu sælge til op til 2,5 dollars per kilo.

Kobusinge Florence forklarer, at deres indtægter langsomt blev forbedret, og at den onde spiral altså blev brudt med fælles markedsføring. Det motiverede kooperativet til at lave en opsparings- og kreditordning, også kaldet SACCO: Altså private mikrolån, som i dette tilfælde var på ca. 3700 dollars ved udgangen af 2021.

”Jeg får ikke længere lån fra individuelle købere, men fra vores egen kreditordning til en rente på en tredjedel – nemlig blot fem procent. Jeg sælger heller ikke længere min kakao på forhånd til en billigere pris,” siger Kobusinge Florence.

IMG 8880

Egen butik leverer skolepenge

De færre udgifter til lån og den øgede indkomst har givet Kobusinge Florence økonomiske muskler. Nu har hun åbnet sin egen butik, hvor hun blandt andet sælger majsmel, jordnødder, kassavamel og grøntsagsfrø.

”Min butik giver mig en daglig indkomst, som blandt andet gør det muligt for mig at betale for at sende mine børn i en god skole.”

Derudover har kooperativet købt en computer sammen.

”Vi har også købt et stykke jord, hvor vi håber at bygge vores eget kontor, så vi kan forlade det lejede kontor,” slår Kobusinge Florence fast.

...

Interview og tekst: Bihundira Gilbert, KOFLEC
Fotos: Kule Jockus, Jocks Media
Dansk bearbejdning: Peter Nordholm Andersen, Økologisk Landsforening

Luk (Esc)