Fra sultne skrig til tre måltider

Kule Joa (20)
I øjeblikket spiser vi tre måltider om dagen og har endda noget overskud til salg. Vores helbred er blevet bedre, og mine børn bliver ikke syge så ofte.
- Kule Alosious

Kule Alosious var stærkt berørt af sulten i sin familie. Skrigene fra hans seks sultne børn gav ham søvnløse nætter.

Selv om de fleste mænd i landsbyen Kaserengethe i det vestlige Uganda overlader ansvaret for familiens måltider til kvinderne, fik de søvnløse nætter Kule Alosious til at handle.

Tidligere dyrkede Kule Alosious’ husstand kun bananer og maniok (rodfrugt på linje med kartofler, red.). Husstanden havde kun råd til ét måltid af kogt maniok eller bananer om dagen. Derfor led børnene af underernæring og blev ofte syge.


Fælles om at dele viden

I 2016 sluttede familien sig til Kaserengethe Organic Farmer Family Learning Group. Gruppen praktiserer diverse familielandbrug med bladgrøntsager, dyre- og fjerkræavl ved hjælp af økologiske metoder. For eksempel støtter gruppen familierne i at grave grøfter på de skrå marker, der kan holde på vand og næringsstoffer. De lærer også hinanden at lave et godt bunddække af visne plantedele, så jorden ikke tørrer ud.

Kule Alosious forklarer, at samarbejdet gjorde det mere enkelt at indføre øko-metoderne, og at de har forbedret jordens frugtbarhed. Resultat: Øget høst, produktion af en vifte af afgrøder og en god sundhed for dyrene.

Kule Joa (31)

Vores helbred er blevet bedre

Ved at integrere afgrøder som grøntsager, korn, jordnødder, sojabønner, bønner, majs og yams (rodfrugt, red.) samt fjerkræavl i familiegården, fik familiens børn ifølge Kule Alosious en rigere kost med vitaminer fra grøntsager, proteiner fra æg, flere kulhydrater og naturlige fedtstoffer.

”I øjeblikket spiser vi tre måltider om dagen og har endda noget overskud til salg. Vores helbred er blevet bedre, og mine børn bliver ikke syge så ofte,” siger Kule Alosious.

...

Interview og tekst: Bihundira Gilbert, KOFLEC
Fotos: Kule Jockus, Jocks Media
Dansk bearbejdning: Peter Nordholm Andersen, Økologisk Landsforening

Luk (Esc)