Gamle Simon fik sit livs gennembrud

Kule Jockus (4) (1)
Den øgede og konstante indkomststrøm i vores familie gør, at vi ikke længere er afhængige af lån. Vi har bygget et permanent, tæt hus og jeg betaler skolepenge for mine børn og børnebørn.
- Gamle Simon

Efter at have rundet 60 år i absolut fattigdom, var Simon tæt på at resignere og acceptere sin skæbne. At dø fattig under et utæt tag, uden penge til lægeregninger, ikke i stand til at betale for transport, altid at gå slidsomt gennem bjergene samt hårdt arbejde med at læsse og losse lastbiler i byen for at tjene til livets ophold.

I 2010 sluttede Old Simon – som han bliver kaldt i lokalsamfundet – sig og sin familie til Nyakabingo United Organic Farmer Family Learning Group i det vestlige Uganda. I gruppen lærte de at bruge økologiske landbrugsmetoder og samarbejde med 19 andre landmandsfamilier.

Mod Simons resignerede forventning gav det snart pote. Arbejdsomkostningerne blev reduceret, jorderosionen fra de skrå marker blev reduceret, og de lærte at lave og bruge kompost samt planteudtræk mod skadedyr.

“Efter blot elleve måneders implementering af den økologiske praksis, var vores kaffeudbytte mere end fordoblet. Kvaliteten af ​​vores kaffe er også markant forbedret med hensyn til bønnestørrelse og vægt per volumen,” fortæller Simon.

Fordel at samle høsten

I de følgende år tog Simon ansvar for samle kaffehøsten fra de 20 familiegårde i gruppen. På grund af den større mængde fik de en stigning på to procent i prisen. Så sluttede gruppen sig til et kooperativ, og kaffen blev certificeret økologisk. Landbrugsgruppen rister nu også noget af ​​kaffen selv og sælger den i lokalsamfundet og på hotellerne i den vestugandiske by Kasese.

”Vores landsby ligger i et svært tilgængeligt bjergområde, hvor det tager over en time at køre de blot 23 kilometer på en meget stejl, smal vej til nærmeste by. For elleve år siden plejede vi at gå med kaffen på hovedet og på ryggen, men nu bliver vores høst transporteret med lastbil, fordi mængden og prisen gør det rentabelt.”

Kule Jockus (1)

Farvel til håbløs fattigdom

Nyakabingo United Organic Farmer Family Learning Group – som Simons familie er en del af – arbejder sammen hver onsdag og lørdag. De har hjulpet hinanden med at etablere køkkenhaver i hver familiegård. Her høster og sælger især kvinderne grøntsagerne for at få en indtægt til familien.

Med et stort smil siger Simon:

"Den øgede og konstante indkomststrøm i vores familie gør, at vi ikke længere er afhængige af lån. Min kone beder ikke konstant om penge til husholdningen, vi har bygget et permanent, tæt hus og jeg betaler skolepenge for mine børn og børnebørn uden forsinkelser.”

...

Interview og tekst: Bihundira Gilbert, KOFLEC
Fotos: Kule Jockus, Jocks Media
Dansk bearbejdning: Peter Nordholm Andersen, Økologisk Landsforening

Luk (Esc)