Gilbert har plantet frøene til sin fremtid

Kule Jockus (6)
Vi håber, at den gode pris for vores planter vil øge vores indkomst og at gøre det muligt for os at tage fremtiden i vores egne hænder.
- Gilbert Muhindo

De kalder ham ”skovlandbrugsdrengen”. Tilnavnet blandt de lokale i landsbyen i det vestlige Uganda opstod, da Gilbert Muhindo blev leder af en planteskole, der leverer træplanter til økologisk skovlandbrug.

Det lå ellers ikke i kortene, at den livlige og glade unge mand uden børn på 22 år overhovedet skulle gå ind i en landbrugsproduktion.

Som en del af ydmyg familie på tolv medlemmer havde Gilbert Muhindo ikke lyst til at involvere sig i familiens landbrug, fordi han ikke så nogen fremtid i det. I stedet kom han som studerende blot til sin forældre med sine behov og krav til eksempelvis skolepenge.

Men i 2021 blev han gennem Økologisk Landsforenings program trænet i skovlandbrug – landbrug, der her i troperne kan være i flere lag med alt fra høje avokadotræer og eksempelvis lavere banan- og kaffeplanter i halvskyggen under trækronerne. Skovlandbrug er også en metode, der trives godt sammen med en økologisk landbrugspraksis.

Unge lavede planteskole

Ud over den nyvundne interesse for at bruge flere træer i kombination med økologisk landbrug, blev Gilbert Muhindo nysgerrig på den model, som Økologisk Landsforenings program, er bygget op omkring.

Det tilskyndende ham til at mobilisere og gå sammen med andre unge om at danne en ungdoms-FFLG ved navn "AgriFocus Karughe ". Gruppen drives som en planteskole med speciale i træfrøplanter til skovlandbrug.

Gennem salget af træplanterne tjener ungdomsgruppen 150 US-dollars om måneden, og det er nok til at betale for deres bøger, kuglepenne, lommeregnere, matematiksager, sko og uniformer. Det har reduceret afhængigheden af ​​forældrene, og færre af de unge går ledige, eftersom de bruger deres ferier fra studierne på at udføre produktivt arbejde i den fælles planteskole.

Kule Jockus (10)

Gilbert Muhindo forklarer, at der i området er et godt marked for træer til skovlandbrug. Det skyldes, at de fleste økologiske landmænd er begyndt at integrere skovlandbrugstræer i deres landbrugssystemer. Træerne er med til at forbedre jordens frugtbarhed, og de leverer desuden brænde samt træ til byggeri.

Da store skovområder i Uganda er blevet fældet i de senere år, er efterspørgslen på flere træplanter steget. Og det er med til at sikre planteskolen en stigende indkomst.

Rodfæstet tro på fremtiden

”Jeg har også fået færdigheder i at markedsføre vores træer til skovlandbrug til et bredere marked, og som sådan får vi en god pris for vores trækimplanter. Vi håber, at den gode pris for vores planter vil øge vores indkomst og at gøre det muligt for os at tage fremtiden i vores egne hænder,” siger Gilbert Muhindo.

Han forklarer også, at FFLG-gruppen har fremmet venskab og teamwork blandt de unge samt forbedret deres viden og færdigheder ved at udveksle erfaringer.

”Det har hjulpet os med at omsætte den teori, vi studerer i skolen, i praksis. Det har været med til at forbedre vores akademiske præstationer samt vores muligheder for fremtidig beskæftigelse, siger Gilbert Muhindo på gruppens vegne.

Tilnavnet ”skovlandbrugsdrengen” viser også, at historien om AgriFocus Karughe har smittet positivt af på Gilbert Muhindo som individ.

”Jeg føler mig bemyndiget i mit samfund. Jeg taler trygt med mange forskellige slags mennesker, og jeg har ingen bekymringer om at finde et arbejde, når jeg er færdig med mine studier, siger Gilbert Muhindo og fortsætter:

”Jeg har fået et navn i samfundet”.

---

Interview og tekst: Bihundira Gilbert, KOFLEC
Fotos: Kule Jockus, Jocks Media
Dansk bearbejdning: Peter Nordholm Andersen, Økologisk Landsforening

Luk (Esc)