Kvindelig farmer løfter hele landsbyen

Kule Jockus (1) (1)
Vores fortalervirksomhed gav endelig udbytte for tre år siden, fordi vi præsenterede vores ønsker som et fællesskab af økologiske landmænd til distriktsmøderne – og ikke som enkeltpersoner.
- Caroline Kyahira

Et vigtigt skridt til at udvikle det lille lokalsamfund. Det var det, da Caroline Kyahira i 2010 kom med i Nyakabingo United Organic Farmer Family Learning Group (FFLG). Da Caroline Kyahira sluttede sig til landbrugsgruppen, var hun fuld af handlekraft og ideer, og med støtte fra den økologiske landbrugsgruppe blev den dengang 42-årige bjergbonde valgt som kvindeligt rådsmedlem i distriktet. Det gjorde en kæmpe forskel – men det har taget flere års politisk arbejde.

Landsbyen Nyakabingo befinder sig i det bjergrige Kasese-distrikt i det vestlige Uganda. Før 2010 blev landsbeboernes stemmer som enkeltpersoner ikke hørt af myndighederne. De modtog aldrig statslige tjenester, som eksempelvis landbrugsrådgivning. Uganda er inddelt i 111 distrikter, og distriktets hovedkvarter Mahango lå meget langt fra deres landsby, og ingen kunne deltage i distriktsmøderne og tale lokalsamfundets sag.

Landsbyen manglede især en god adgangsvej, hvilket gjorde transporten af ​​bjergbøndernes fælles kaffe til markedet meget vanskelig. Endelig manglede de adgang til rent vand til både husholdninger og landbrug.

Sigrid Soelberg Vestergaard (36) Red

Resultater efter langt, sejt træk

Da Caroline Kyahira var blevet valgt ind i distriktsrådet, gik gruppen af ​​økologiske landmænd sammen og holdt møder med de lokale myndigheder. Gennem deres nyvalgte rådkvinde blev landsbyens behov bragt til distriktsniveau, herunder deres ønske om en ny under-kommune, gode veje og bedre vandforsyning.

”Vores fortalervirksomhed gav endelig udbytte i 2019, fordi vi præsenterede vores ønsker som et fællesskab af økologiske landmænd til distriktsmøderne – og ikke som enkeltpersoner. Vores økologiske FFLG er nu vært for en underkommunen Nyakabingo, som blev udskilt af Mahango Sub County, siger Caroline Kyahira.

Hun fortæller, at den nye administrative enhed har gjort det muligt for landsbyen at få tildelt en statslig landmandsrådgiver og let tilgængelig rådgivning. Der er også anlagt en ny vej til Nyakabingo, hvor landmændene nemt kan transportere deres kaffe og andre afgrøder til markedet i Kasese.

Højere priser og nye afgrøder

Der er også sket fremskridt, når det kommer til vandforsyning.

”Vi har fået rindende, rent vand til forarbejde vores økologiske kaffe. Det har forbedret kaffens kvalitet, så vi nu kan få 2,2 US-dollars frem for kun 1,5 US-dollars per kilo, hvilket vi tidligere fik for den uforarbejdede kaffe,” bemærker Caroline.

Udover kaffen kan Caroline Kyahira – ligesom hendes økologiske kollegaer og landsbyfæller – nu dyrke andre afgrøder så som kassava, bananer, bønner og irske kartofler på sin landlige bjerggård. Det hænger sammen med, at hun nu er sikker på at få landbrugsrådgivning fra distriktet, vand til sine afgrøder i tørkeperioderne og adgang til markedet, fordi transporten nu er let som følge af den nye vej.

---

Interview og tekst: Bihundira Gilbert, KOFLEC
Fotos: Kule Jockus, Jocks Media samt Sigrid Soelberg Vestergaard, Økologisk Landsforening
Dansk bearbejdning: Peter Nordholm Andersen, Økologisk Landsforening

Luk (Esc)