Høring over udkast til bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning i planperioden 2023/2024 (gødskningsbekendtgørelsen), journalnummer 22-1266-000002

11. juli 2023

Økologisk Landsforening har gennemgået forslag til ændringer af gødningsbekendtgørelsen og har følgende kommentarer:

Forslag til ændringer af § 2.

Der bør tilføjes en definition af Have- og parkaffald: fliset eller findelt plantemateriale.

Der bør tilføjes en definition af Komposteret husholdningsaffald – som omformuleres til Kildesorteret og hygiejniseret husholdningsaffald.

Pkt. 16 kompost bør omformuleres til Komposteret plantemateriale: Fast organisk materiale, der er omsat og stabiliseret ved en beluftning og ikke tilført syntetiske tilsætningsstoffer, herunder mineralsk gødning, og som ikke er husdyrgødning.

Pkt. 17 Komposteret husdyrgødning: Husdyrgødning, der er komposteret på et fælles komposteringsanlæg. Bemærk, at krav om tætsluttende overdækning af husdyrgødning i husdyrgødningsbekendtgørelsen betyder, at der ikke kan ske en komposteringsproces.

Forslag til ændringer af § 5.

6) Kildesorteret og hygiejniseret husholdningsaffald: 20 pct.

7) Komposteret plantemateriale: 15 pct. Det er et fair niveau for kvælstofudnyttelse, som er i tråd med forskningsresultater på området.

Forøgede normer for udegående fjerkræ fra planperioden 2024/2025

Det er vigtigt, at der gives tidlig og tydelig information om det øgede krav til udbringningsareal eller krav til afsætning af gødning for fjerkræbedrifter, så producenterne har mulighed for at tilpasse bedrifterne. 10 pct. er en væsentlig forøgelse af arealkravet.

Med venlig hilsen
Sybille Kyed

Kontakt

Sybille Kyed

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef

Jeg har siden 1995 varetaget de politiske interesser inden for økologi for Økologisk Landsforenings medlemsgrupper over for myndigheder og politikere i Danmark og i EU. Jeg står ligeledes for kontakten til vores søsterorganisationer i de øvrige EU-lande via foreningens engagement i IFOAM EU.

Luk (Esc)