Høringssvar til Bekendtgørelse om tilskud til investering i udvalgte miljø- og klimateknologier 2023, journalnummer 22-29211-000001

23. august 2023

Økologisk Landsforening har gennemgået udkast til Bekendtgørelse om tilskud til investering i udvalgte miljø- og klimateknologier.

Økologisk Landsforening konstaterer, at økologi er udelukket fra at søge områderne 6, 7 og 8, dvs. tilskud til teknologier, der skal reducere pesticidforbruget.

Det er meget problematisk for økologien. Teknologierne er vigtige for den økologiske drift, og det vil være konkurrenceforvridende for økologerne, hvis de ikke ligesom deres konventionelle kollegaer kan få tilskud til disse teknologier.

Konsekvensen af at økologerne ikke kan få tilskud kan være, at de må opgive den økologiske produktion. Det vil betyde, at arealerne potentielt igen bliver sprøjtet, og det vil gøre det vanskeligere at leve op til målet om fordobling af det økologiske areal, som er aftalt i Landbrugsaftalen fra 2021. Formålet med dobling af det økologiske areal er både at reducere landbrugets klimapåvirkning, udledningen af kvælstof til vandmiljøet og reducere forbruget af såvel pesticider som antibiotika, det har derfor store samfundsøkonomiske konsekvenser, hvis målet ikke opfyldes.

Det økologiske arealtilskud er ikke sammenligneligt med teknologitilskud, eftersom den økologiske drift indeholder meget mere end blot fravær af pesticider, og er derfor ikke grundlag for at udelukke økologi fra teknologi, der skal styrke landbrugets muligheder for at drive landbruget uden pesticider.

Det skal også bemærkes, at mange af teknologierne på listen også optrådte på listen over teknologier, der kunne opnå tilskud fra Økologisk investeringsstøtte i 2022, hvilket er et udtryk for, at der er tale om teknologier med høj relevans for det økologiske landbrug.

Økologisk Landsforening lægger derudover vægt på, at små alsidige landbrug med højt timeforbrug har lige så gode muligheder for at få støtte, som de store landbrug. I modsat fald er ordningen med til at favorisere en udvikling i retning af store landbrug med høj teknologigrad, hvilket ikke kan berettiges.

Det er i den forbindelse væsentligt 1. at sænke beløbsgrænsen for teknologistøtte i §4. og 2. at forholde sig til fastsættelse af normtimesatser jf. §3, så de ikke udelukker små bedrifter fra tilskud. Et lille mindre mekaniseret landbrug med meget stor alsidighed kan bruge mange flere timer pr. ha end et stort specialiseret landbrug. Det kan betyde, at der er landbrug, der ikke er et fuldtidslandbrug ifølge normtimesatserne, selvom der er 3-4 fuldtidsansatte 8 måneder om året. Det er væsentligt at disse landbrug også har adgang til ordningen.

Med venlig hilsen
Sybille Kyed

Kontakt

Sybille Kyed

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef

Jeg har siden 1995 varetaget de politiske interesser inden for økologi for Økologisk Landsforenings medlemsgrupper over for myndigheder og politikere i Danmark og i EU. Jeg står ligeledes for kontakten til vores søsterorganisationer i de øvrige EU-lande via foreningens engagement i IFOAM EU.

Luk (Esc)