Høringssvar til udkast til national handlingsplan for biodiversitet journalnummer 2024 - 8128

2. september 2024

Økologisk Landsforening har gennemgået udkast til den Danske Handlingsplan for Biodiversitet.

Økologisk Landsforening noterer sig, at handlingsplanen er et samlekatalog over mange adskilte initiativer, og i mindre grad fremstår som sin egen handlingsplan, der står i sin egen ret med sin egen overordnede målsætning og strategi for Danmarks indsats for biodiversitet. I den forstand fremstår planen noget blodfattig.

I forhold til den danske indsats for biodiversitet er Økologisk Landsforening særligt optaget af at se følgende tre målsætninger fra Kunming-aftalen afspejlet i handlingsplanen: 10) Bæredygtig forvaltning i landbruget, 14) integrering af biodiversitet i alle reguleringer og lovgivning og 18) udfas skadelige og indfase positive subsidier for biodiversitet.

Økologisk Landsforening mener, der under den overordnede indsats mere og bedre natur børe være en reference til politik, der kan flytte balancen i landbruget i retning af flere afgrøder til konsum, ud fra en betragtning om, at det er det tiltag, der kan sikre mest plads til naturen.

Dertil ser Økologisk Landsforening et behov for at få mere fokus på også at stoppe tilbagegangen i de arter, der har tilpasset sig et liv i agerlandet. Tilbagegangen i disse arter vil ikke stoppe ved en indsats for den store sammenhængende natur. Det er også et emne, der er vigtigt at løfte i den Naturgenopretningsplan, som Danmark skal levere.

Økologisk Landsforening mener, at Regeringens fordoblingsmål for økologi, skal omtales i alle de sammenhænge dvs. klima, drikkevand, vandmiljø, hvor målet er skrevet ind som et virkemiddel i de politiske aftaler, der er indgået, og som omtales i denne plan.

I det følgende gennemgås kommentarer til de respektive kapitler og afsnit

Kontakt

Sybille Kyed

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef

Jeg har siden 1995 varetaget de politiske interesser inden for økologi for Økologisk Landsforenings medlemsgrupper over for myndigheder og politikere i Danmark og i EU. Jeg står ligeledes for kontakten til vores søsterorganisationer i de øvrige EU-lande via foreningens engagement i IFOAM EU.

Luk (Esc)