NOTAT TIL § 2-UDVALGET (LANDBRUG) det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg om udfordringer i EU’s fødevarekæde, L24 -24
30. september 2024
Økologisk Landsforening anerkender, at der er behov for at arbejde med spejlklausuler i handelspolitikken med krav til produktionsstandarder for at styrke den grønne omstilling i det europæiske landbrug.
Økologisk Landsforening lægger stor vægt på, at landbrugets klimaaftryk kommer til udtryk i fremtidige prismekanismer, så europæiske forbrugere vil blive mødt med sande priser på produkterne. Det vil sige priser, der afspejler produkternes eksternaliteter. Jo større negativt aftryk jo større produktionsomkostninger, og jo højere slutpris skal der være på produktet. Dette vil både understøtte omstillingen i landbrugs- og fødevareværdikæden og imødekomme forbrugerefterspørgslen på mere bæredygtige produkter.
Økologisk Landsforening mener ikke, at der er foretaget en tilstrækkelig vurdering af, om det er en fordel at lægge landbruget ind under kvotehandelssystemet. Der er mange forskelle mellem landbruget og industrien og energisektoren. Der er dels flere aktører i landbruget, der er meget stor forskel på karakteren og størrelsen på aktørerne og ikke mindst, så er landbruget omfattet af et meget stort støttesystem, som stiller andre muligheder til rådighed. Økologisk Landsforening mener, at EU's landbrugsstøtte kan omstilles til at fungere som en klimaafgift. Det er præmaturt at konkludere, om der er basis for både at have landbrugsstøtten og et kvotehandelssystem. Muligvis kan de to systemer kombineres, ved en omlægning af støtten, men det skal undersøges nærmere, inden der kan drages konklusioner.
Økologisk Landsforening lægger vægt på, at EU's mindstekrav til dyrevelfærd strammes op. Der bør sættes grænser for tilladt tilvækst mm., og alle drøvtyggere bør på græs de dele af året, hvor der er græs på markerne.
Økologisk Landsforening vil gerne stille sig kritiske overfor, om det er et mål i sig selv at beskytte den nuværende fødevaresektor mod nye typer produkter, hvis disse kan produceres bæredygtigt og giver sunde ernæringsrigtige produkter.
Kontakt
Sybille Kyed
Landbrugs- og fødevarepolitisk chef
Jeg har siden 1995 varetaget de politiske interesser inden for økologi for Økologisk Landsforenings medlemsgrupper over for myndigheder og politikere i Danmark og i EU. Jeg står ligeledes for kontakten til vores søsterorganisationer i de øvrige EU-lande via foreningens engagement i IFOAM EU.