Flyt slagtekyllingerne ud på marken

Mobile systemer til kyllinger bidrager til at gøre det mere attraktivt for kyllinger at bruge udearealet og dermed udfolde deres naturlige adfærd.

Virkning

Ved at flytte slagtekyllingeproduktionen ud på marken får kyllingerne stimuleret deres naturlige adfærd såsom fødesøgning, støvbadning og det at bevæge sig til nye områder eller at hoppe op på grene. Samtidig udvikles deres muskulatur, så risikoen for skader fra den hurtige vægtøgning reduceres.

Praksis

Lars og Lone Hedegaard driver Gothenborg ved Them med en økologisk produktion af slagtefjerkræ bestående af gæs, bronzekalkuner, forskellige andetyper samt skovkyllinger. Fokus i det følgende er skovkyllingerne.

Gothenborg producerer ca. 16.000 skovkyllinger af racen Norfolk Black i mobile huse, som er placeret på marker tæt på bedriftens skove. Husene er indrettet med en slags kunstig kyllingemor opbygget med varmelamper, halmballer og presenning, når kyllingerne ankommer. Allerede få dage gamle får kyllingerne adgang til voliere, og i 3-4 ugers alderen, når de kan beskytte sig selv mod kragefugle, får kyllingerne fri adgang til mark og skov. Her går de, indtil de er omkring 90 dage, hvorefter de slagtes.

Fakta

Skovkyllingen er af racen Norfolk Black, der trives godt i skoven. Ved at vælge den mobile løsning kan man nemt flytte hønsehuset tæt på skov eller krat, så man imødekommer skovkyllingens på dens naturlige levested.

Slagtekyllinger vokser relativt hurtigt. For at undgå skader, er det vigtigt, at de bevæger sig og styrker deres muskler, så benene kan bære den hurtigt tiltagende kropsvægt. Ved at opdrætte kyllingerne i mobile huse nær tillokkende vegetation motiveres de fleste kyllinger til at bevæge sig uden for huset, hvilket blandt andet bidrager til at styrke deres muskulatur. Derudover har de god mulighed for at udføre naturlig adfærd som fødesøgning og støvbadning, og ikke mindst skaber vegetationen tryghed, fordi dyrene hurtigt kan skjule sig i det mobile hønsehus eller under træer og buske, når der er tegn på rovfugle.

Miljøstyrelsen: Byggeblad til økologiske slagtekyllinger.

Luk (Esc)