Styrk velfærden med havre i foderet

Virkning

Havre er en fremragende kilde til uopløselige fibre, som spiller en vigtig rolle for fjerkræs mavetarmsundhed. Fibrene fremmer kråseudviklingen og styrker væksten af gavnlige tarmbakterier. Effekten viser sig bl.a. ved, at dyrene bruger mere tid på komfortadfærd og mindre tid på stressrelateret adfærd som fjerpilning og kannibalisme, og de får en bedre fjerdragt.

Praksis

Flere ægproducenter blander groft formalet havre i foderet til æglæggende høner og ser en positiv effekt på mavesundhed og gødningskonsistens, som blandt andet giver mere rene æggeskaller. Foderets havreandel skal ligge så tæt på 10 pct. som muligt. Hvis man anvender 20 pct. havre, fylder fibrene fra havreskallerne for meget i rationen, og det sænker energiindholdet pr. kg foder.

Anvender man afskallet havre, indstilles afskalleren, så afskalningen bliver 80 og ikke 100 pct. Ved en afskalningsprocent på 80 smutter de mindste havrekerner igennem, og når fjerkræ spiser disse hele havrekerner, får de en daglig portion af havreskaller, som er med til at forbedre mavesundheden.

Fakta

Havre i foderet til fjerkræ virker på forskellig vis alt efter, om den tildeles som hel havre, havreskaller, afskallet havre eller nøgen havre.

Skallerne indeholder uopløselige fibre, der fremmer mavetarmsundheden.

Nøgen havre og afskallede kerner af almindelig havre har en positiv virkning pga. kernernes høje indhold af protein med en aminosyresammensætning, der er meget velegnet i forhold til fjerdannelse og vækst hos fjerkræ.

Afskallet havre til slagtekyllinger giver en langsommere vækst, en lavere dødelighed samt en ekstra blød og mindre affedtende fjerdragt.

Tilsætning af 3 pct. havreskaller til foderet har vist at kunne bremse fjerpilning hos hønniker.

Luk (Esc)