Mælkeproduktion uden antibiotika

Flere undersøgelser har gennem tiden vist, at forbruget af antibiotika er mindre i økologiske malkekvægsbesætninger end i konventionelle. Forklaringen er formentlig en kombination af færre sygdomstilfælde og andre strategier for behandling.

Et dyr bliver sygt, når det kommer ud af balance, og når stress og pres fra omgivelserne er større, end dyret kan klare. Ofte er der bakterier involveret. Antibiotika kan være med til at slå bakterierne ihjel og hjælpe dyret, men det bør ikke være eneste måde, dyret støttes på. Sundhedsfremme handler om at støtte dyret til at være i balance og udfolde sig, så det bliver stærkt og robust.

Antibiotikabehandling er relevant, når et dyr har feber og generelt er påvirket af sygdom, når der formodes at være bakterier involveret, som er følsomme over for behandling, og der ikke umiddelbart er et bedre alternativ. Antibiotikabehandling er ikke relevant, når sygdommen skyldes virus eller parasitter, når dyret tidligere er behandlet med antibiotika for samme sygdom uden effekt.

Sundhedsfremme

Fjern hindringer for helbredelse

Hvis en behandling skal give mening, er det helt nødvendigt at bane vejen for helbredelse. Det kan være via én eller flere af følgende metoder:

  • Styrk dyret gennem støttende behandlinger
  • Støt de øvrige dyr, så de opbygger eller ikke mister deres robusthed
  • Gennemgå omgivelserne og ret op, hvis noget ikke er optimalt: træk, manglende hygiejne, glatte gulve, defekte malkemaskiner.
  • Er smittetrykket højt med bakterie, virus eller svamp: rens, vask, luft ud, flyt dyrene over i noget rent, mens rummene rengøres og får en tomgangsperiode

Undersøg og vurdér - igen og igen

Undersøg dyret jævnligt uanset handling eller behandling.

Brug logbog

Hver gang et dyr viser tegn på, at det ikke er rask, noteres det i logbog. Logbogen er en hjælp ved fremtidige tilfælde og tjener desuden som dokumentation/egenkontrol.

  • Noter hvornår, du har tilset dit dyr, hvad du konkluderer, hvad du gør og hvorfor
  • Sæt relevant støttebehandling i gang med det samme
  • Tilkald dyrlæge, hvis dyret ikke bliver hurtig rask, eller dets velfærd er truet.

Giv støttende behandlinger

I det følgende er oplistet en række eksempler på støttende behandlinger, der kan anvendes i forskellige situationer.

Frisk luft men uden træk. Syge dyr skal have frisk luft men må aldrig stå, gå og ligge i træk. Vurder, om kulde er et problem i det konkrete tilfælde.

Rigeligt at drikke og evt. med en elektrolyt-blanding, hvis dyret har diarré.

Et tørt, varmt leje med halm i rigelig mængde. Det kan være nødvendigt at afskærme liggeområder, hvis der er risiko for træk.

Fred og rolige omgivelser - men gerne stadig med social kontakt til andre dyr afhængig af sygdommen. Køer er flokdyr og bliver ofte urolige, når der ikke er flokfæller i nærheden. Hvis de har det virkelig skidt, vil mange dyr gerne trække sig tilbage fra flokken og har det godt med at blive isoleret. Har dyret svært ved at gå eller har smerter, bør de fjernes fra flokken.

Plads til sikre bevægelser. Rolig motion på sikkert underlag og gerne i kombination med frisk luft støtter de fleste dyr til at blive raske og særligt, hvis de har fordøjelses- eller stofskiftesygdomme.

Hyppige udmalkninger v. yverbetændelse fremmer cirkulationen i yveret, og fjerner 'betændt mælk'.

Kamfer, pebermynte eller anden varmende salve fremmer blodcirkulationen i området og hjælper til at bekæmpe en lokal betændelsestilstand, fx yverbetændelse. Salverne skal kun anvendes, hvor huden er intakt.

Sårpleje. Der findes mange gode salver til at plejer sår. Rens først såret i varmt sæbevand og vælg fx en salve med morgenfrue (calendula).

Sæbevand til dårlige klove. Hævelser og betændelsestilstande i klovene kan behandles med sæbevand. Nogle køer er rolige nok til, at man kan sætte deres ben i en spand varmt sæbevand, mens andre skal have kloven pakket ind i klude med varmt sæbevand og have en 'støvle' på, der bindes fast over ryggen. Fjern omslag, når vandet ikke er varmt længere efter 1-1½ time. Gentag et par gange om dagen.

Lad kalven patte ved tilbageholdte efterbyrd. Tilbageholdt efterbyrd kan afhjælpes ved at fremme oxytocin-frigivelsen i koen: lad kalven patte, prøv med ekstra udmalkninger, eller stimuler eventuelt børen ved massage i endetarmen - IKKE skeden).

Lungebetændelse, influenza og/eller hoste: Frisk luft uden træk, varmt og tørt leje, masser af vand at drikke og godt hø og foder.

Skånekost. Fordøjelsen har tit brug for et ekstra skub, hvis dyret har haft diarré. Nogle gange er tarmene medtaget af diarreen, og den indvendige tarmhud er ikke så god til at absorbere næringsstofferne. Skånekost kan være en stor støtte. Husk, at anvendte produkter skal være økologisk certificerede.

  • Lunken havresuppe med en lille smule salt; nogle tilsætter æblestykker eller raspet æble, da pektinen er god i tilfælde af diarré.
  • Suppe/afkog af hørfrø har 'slimende' effekt og hjælper tarmen til at fordøje de næringsstoffer, som dyret indtager.
  • Sort te med garvesyre kan nogle gange hjælpe en slap, irriteret og medtaget tarm til at 'stramme sig op'.
  • Rødvin bruges af mange landmænd til diarrétilfælde. Det må gerne være billig rødvin med masser af syre i.
  • Ved diarré hos kalve kan æbleeddike være med til at syrne mælken.

Kilde: Håndbog i alternativ sygdomshåndtering, Mette Vaarst og Kirstine Lauridsen, 2014.

Faktablad: Mindre medicin i kvægproduktionen (download PDF).

Faktablad: Bedre yversundhed og lavere celletal (PDF) link følger

Luk (Esc)