Hestebønner

Hestebonner (2)

Hestebønnen har været kendt i dansk landbrug siden middelalderen. Sortsudvikling og en nemmere høst end ærter har på det seneste gjort den konkurrencedygtig igen. I Danmark anvendes hestebønner primært til foder, men i mange andre lande er de en vigtig spise. Hestebønner er som ærter følsomme over for tørke i forsommeren, hvor deres blomstring og bælgsætning kræver god vandforsyning for at yde optimalt. Det vil derfor være optimalt at have mulighed for at vande.

Udbytte

Det gennemsnitlige udbytte er i Danmark 39 hkg/ha med et spænd fra 25 til 45 hkg/ha. Bibestøvning under blomstring vil øge udbyttet betragteligt - op til 25 pct. afhængig af sorten.

Sorter

Mange af de sorter, der dyrkes til foder i Danmark, kan anvendes til humant konsum, men er ikke valgt ud fra smag og spændende farvespil. Hestebønners frø har et stort farve- og smagsspænd, så der er absolut muligheder for at produktudvikle og afprøve flere sorter. Én af de nye sorter, der har vist sig interessant, er Augusta fra NPZ i Nordtyskland. Saltet og ristet kan den anvendes som en lækker snack, og efter let kogning kan den anvendes i bagværk som erstatning for nødder.

Sorter med et lavt indhold af tanniner er ofte hvidblomstrede. I de kommende år forventes øget udbud og tilgængelighed i takt med, at nye og gamle sorter fra ind- og udland kvalitets- og smagstestes i Danmark.

Afregningspriser

I øjeblikket (2020) er der stor efterspørgsel på danskproducerede, økologiske hestebønner til foder i mælkeproduktionen. Det betyder, at prisen for hestebønner til human konsum skal være højere og tillægges en ekstra betaling til landmanden for det arbejde og de faciliteter, som er krævet for at sikre fødevarestandard. Merpris på tørvaren er normalt 0,35-3,00 kr./kg til landmanden alt efter partiets størrelse og kvalitet. Er der tale om en sort med særligt god smag eller særligt udseende, kan merprisen være højere. Hertil skal lægges en merpris for oprensning til fødevare, evt. farvesortering og afskalning, hvis hestebønnerne skal anvendes som almindelig tørvare eller til mel. Friskvarens pris påvirkes af prisen for f.eks. friske ærter og edamamebønner til fødevarer.

Godkendelse og salgsklargøring til human ernæring

Hensigtsmæssig forarbejdning af råvaren er afgørende for, at færdigvaren kan få de krævede godkendelser som fødevare og anvendes optimalt. Der er de samme krav til kvalitet, renhed og sundhed i produktet som for råvarer til f.eks. brødkorn og maltbyg.

På hestebønnernes vej fra jord til bord er en række aktører aktive, bl.a. Bornholms Valsemølle, som kan producere mel af hestebønner. Flere steder er afskalningsanlæg under etablering. Tørvarer opkøbes af flere virksomheder. Af industrielle forarbejdningsvirksomheder kan nævnes Organic Plant Protein som en af de større opkøbere (2020). En del firmaer vil gerne levere lokale hestebønner som tørvare til detail og professionelle køkkener, f.eks. Pure Dansk, Biogan eller grossister.

Forarbejdning og anvendelse

Ved produktion til tørvare står afgrøden til modenhed, og frøene høstes og nedtørres til et vandindhold under 14 pct. Hestebønne er tvemoden, og ikke alle bælge modner på samme tid. Ved produktion af friskvare høstes løbende eller på en gang, når afgrøden er grøn, blød, og frøene næsten fylder bælgen ud. Enkelte sorter af hestebønner har tyk skal og smager bedst friske, hvis deres skal smuttes af. Afskalning af hestebønner kan være nødvendig til tørvare og mel. Det gælder sorter med særlig tyk skal eller partier, der er blevet skadet af insektgnav under dyrkningen.

Luk (Esc)