Linser

Linser (1)

Linser er den ældst kendte bælgplante til humant konsum. Rester af linser er fundet fastbrændt i potteskår fra år 11.000 f.Kr. i det gamle Grækenland. I Danmark kan der dyrkes linser på nogle lokaliteter, når somrene er lune og solrige. I Syd- og Mellemeuropa dyrkes linser i mere udbredt grad, men det er den canadiske stat Saskatchewan, der er førende leverandør til verdensmarkedet.

Dyrkning

Lune og kystnære lokaliteter med begrænset nedbør og mange solskinstimer er et godt udgangspunkt for succes med afgrøden. Dertil kræves god ukrudtskontrol, idet linser er konkurrencesvage med langsom vækst og lav højde på 40-50 cm. Der er i forsøg opnået gode stabile udbytter og lavere ukrudtstryk ved samdyrkning med havre. Samdyrkning anbefales også i Sverige, hvor der dyrkes linser i sydlige egne og på Gotland. Podning af linser med Rhizobia er normalt ikke nødvendig, hvis der tidligere er dyrket ærter eller hestebønner i marken. Er det længe siden, kan udsæden podes med et podemiddel fra gruppe F.

Udbytte

Linser har en kort dyrkningssæson og kan derfor ofte høstes tidligere end andre bælgplanter. I 2020 er der høstet 15 hkg/ha (33 hkg/ha i enkelt landsforsøg). Normalt forventes udbytter på 8-17 hkg/ha, altså væsentligt mindre end i ærter og hestebønner.

Sorter

Der er et stort og varieret udvalg af sorter med røde, brune og grønne farver. De sorter, der dyrkes i Danmark i øjeblikket (2020), er stort set alle franske eller svenske. Af udvalgte sorter kan nævnes:

Anicia, grøn delikatesselinse, som er fast og smagfuld, kendes herhjemme som Puylinsen.

Gotlandslinsen, har været dyrket lokalt i Sverige siden 1800-tallet. Linsen er kendt for en nøddeagtig smag og god balance mellem sødme og syre.

Belugalinsen, smuk og helt sort linse, der findes i vår- og vinterudgave. Vinterudgaven er langsomt voksende og bør samdyrkes med vinterhavre for at kunne konkurrere mod ukrudt og have bedre chance for overvintring. Begge arter burde kunne klare ned til ca. 10-12 graders frost.

Sorter, som dyrkes i den nordlige del af Frankrig og i Canada kan være relevante i dansk sammenhæng. Forædlingsfirmaet Agrologica har etableret forædling af linsesorter, men det vil tage tid, inden disse er forædlet og opformeret til salg.

Afregningspriser

Linser dyrket i Danmark skal afsættes til en højere pris end ærter og hestebønner, hvis landmanden skal opretholde en indtjening, og der skal kompenseres for risikoen for lavere udbytte i kolde, våde år. Prisen afhænger af anvendelsen, og om linsen har særlige egenskaber, og bør være to til tre gange højere end prisen på ærter til konsum pga. det væsentlig lavere udbytte. Med priser for ærter til kvægfoder på 2,70-2,95 kr./kg bør prisen på linser mindst være 2,5 (lavere udbytte) x 2,95 kr./kg + mindst 0,35 kr. ekstra for tørring og lagring = 7,70 kr./kg. Dertil kunne tillægges merpris for danskproduceret fødevare og for udbytteusikkerhed i kolde og våde år. Er sorten af særlig god spisekvalitet, bør det berettige til en yderligere merpris på 2-3 kr./kg.

Anvendelse og forarbejdning

Linser kan anvendes som tørvare uden udblødning eller videre forarbejdning men kan også forarbejdes til splitlinser. Linser kan anvendes til humus eller som mel i fars, bagning, tortillas og lign. Flere virksomheder er interesserede i at afsætte og lancere nye linseprodukter, f.eks. Pure Dansk, Linser for livet, Aurion og Quinoa Quality. Disse virksomheder er også behjælpelige med at skaffe såsæd til deres leverandører, sortering ved samdyrkning, forarbejdning, pakning og afsætning.

Godkendelse og salgsklargøring

Samme krav til kvalitet, renhed og sundhed gør sig gældende for linser til konsum som for brødkorn og maltbyg. Varen skal tørres ned til et vandindhold på maks. 14 pct. og holdes på dette niveau under den efterfølgende lagring. De nævnte virksomheder kan være behjælpelige med salgsklargøring og afsætning, eller producenten kan selv pakke tørvaren til direkte salg eller male til mel, medmindre råvaren ønskes afskallet først. Dette kan firmaet Buurholt gøre i mobilt anlæg. Der arbejdes flere steder i landet på at opstille anlæg, som kan anvendes af flere.

Luk (Esc)